Din pacate poprirea conturilor bancare este, alaturi de incasarea creantelor cu intarziere, una dintre realitatile momentului, generand frustrare atat in randul antreprenorilor, cat si in randul persoanelor fizice.
De cealalta parte, Statul nu reuseste sa isi recupereze sumele restante, tocmai pentru ca procedura de poprire este ineficienta, birocratica si indelungata. Astfel, Noul Cod de Procedura Civila, intrat in vigoare la data de 15 februarie a introdus o serie de modificari in procedura popririi:
– reducerea la 5 zile a termenului pentru indeplinirea obligatiilor de catre persoana poprita (de la 15 zile in reglementarea anterioara). Practic, dupa perioada de gratie de 5 zile, banca va executa sumele existente in cont (in cazul in care debitele nu sunt achitate benevol)
– imposibilitatea pentru tertul poprit de a face contestatie impotriva popririi
– accelerarea procedurii de validare a popririi prin reducerea termenului inauntrul caruia se poate cere validarea popririi la 1 luna (de la 3 luni in reglementarea anterioara)
– reglementarea expresa a faptului ca pot fi poprite si bunurile mobile corporale ale debitorului detinute de un tert in numele sau (atentie la contractele de leasing)
– reducerea la 3 luni a perioadei pentru excluderea de la executare a sumelor aferente platii drepturilor salariale viitoare (spre deosebire de norma anterioara care viza o perioada de 6 luni);
– instituirea autorizarii institutiilor de credit pentru convertirea sumelor din conturile debitorului, fara consimtamantul sau (practic sumele existente in conturile de valuta pot fi schimbate automat de catre banca pentru acoperirea sumei poprite)
Ce trebuie sa facem in situatia in care ne-am trezit cu contul poprit ?
Cele mai frecvente modalitalitati prin care se stinge este poprirea este fie executarea directa a sumelor din cont, fie prin prezentarea la banca a adresei de sistare a popririi, adresa eliberata de executor (sau direct de catre Administratia Fiscala in cazul restantelor la plata impozitelor – cea mai frecventa situatie).
In cele mai multe cazuri, pentru promptitudine, puteti ridica personal adresa de sistare direct de la sediul executorului (sau sediul Administratiei Financiara – in cazul in care debit pentru care s-a inregistrat poprirea este in relatia cu bugetul statului) si sa o duceti direct la banca unde aveti contul poprit.
Este important de mentionat ca desi, Administratia Financiara (in cazul debitelor la stat) este obligata sa trimita ea adresele de sistare a popririi, acest lucru este un proces de durata si unei nu este bine sa va baza, in intregime, pe finalizarea acestui demers.
Adresele de sistare trebuie trimise la toate bancile la care au aveti conturi care au fost poprite.
Subventiile apia pe pamint,pot fi poprite(vezi legea780 pt.5 al.b) daca am de plata o rata bancara ca urmare a accesarii unui program european de achizitii? Multumesc mult pt. informatii.Mihai